Ode aan de kunstenaar

UNITED ARTISTS

In 1982 vierde Art Revisited de oprichting met een kunstzinnige geste: een aantal kunstenaars werd gevraagd eenzelfde wit kommetje op eigen wijze in verf weer te geven. Dat werden, niet onverwacht, zeer verschillende interpretaties. Ruim veertig jaar na dato nog immer een inspirerend moment.


Toen ik gevraagd werd mee te denken hoe het 40-jarig jubileum van de uitgeverij vorm te geven, ontstond het idee van een drieluik.

Centraal in het drieluik: het witte kommetje, inmiddels symbool en icoon van Art Revisited.

Ook het oprichtingsmoment in 1982 was van belang.

Ik stelde voor na een schets op linnen, de drie nu nog actieve kunstenaars van het eerste uur, uit te nodigen een eerste begin te maken met invulling van het drieluik. Zo begon een zeldzaam avontuur.


In het drieluik schittert Henk Helmantel opnieuw: het witte kommetje, staat in het midden op een tafeltje in zijn bekende fluwelen realistische stijl. Jan van Loon toverde als stijl contrast een prachtige expressieve lucht boven het gehele drieluik. Rein Pol bracht verfijning en poëzie met gedeponeerd inpak plastic onder het geschilderde stilleven van Helmantel. De Blauwe Engel mocht niet ontbreken: op het rechterpaneel zoeft zij stilletjes het schilderij binnen.


De toon was gezet.

Andere schilders volgden in eigen stijl en onderwerp de weinige richtlijnen: niet schilderen over andermans werk en laat de horizon boven het centrale kommetje zoveel mogelijk vrij.

Zo begon een boeiend verhaal: al snel pakten diverse kunstenaars de draad op en gingen reageren in verf op het gene wat de voorgangers hadden achtergelaten.

De versnelling kwam tijdens het vieren van het 40-jarig jubileum in juni dit jaar in Harderwijk. 

In de warme voorjaarszon inspireerde het plein-air schilderen deelnemende kunstenaars van diverse pluimage elkaar: simultaan werkten zij, zij aan zij, collegiaal het drieluik verder op weg.

Een buitengewoon schouwspel ontvouwde zich, meanderend van doek tot doek kwam een niet alledaags universum tot leven.


Terug in de studio in Tolbert volgden tijdens zomer en herfst de laatste deelnemers. Zij gaven de ingeslagen weg, op zeer eigen wijze, kleurrijke accenten en de nodige verstilling.


Dit rijkgeschakeerde drieluik met al zijn onderwerpen en expressie keerde terug naar mijn atelier.

De afgelopen week, werkte ik gestaag verder aan laatste verbindingen, aan het onderstrepen van de kleurrijke verscheidenheid van 25 collega-kunstenaars universeel in verf.


Wij werkten allen belangeloos en geïnspireerd aan een gemeenschappelijk uniek project, de viering in verf van een uniek jubileum van een bijzondere uitgeverij.

Art Revisited, van harte gefeliciteerd!


Ton Dubbeldam, 6 oktober 2023.



Het 3-luik was op 7 en 8 oktober 2023 te zien in Museum Nienoord in Leek. Het 3-luik is beschikbaar voor andere tentoonstellingsplekken en zal in ieder geval in Stadsmuseum Harderwijk geëxposeerd worden. Achter de schermen wordt ondertussen een plan gemaakt om te kijken op welke manier dit bijzondere kunstwerk een mooie opbrengst kan genereren ten gunste van een nader te bepalen goed doel. Meer informatie daarover volgt later...

Aan het drieluik werkten mee:
Henk Helmantel - Jan van Loon - Rein Pol - Marius van Dokkum - Ton Dubbeldam - Pieter Pander - Geke Hoogstins - Menno Balm - Hans Innemée - Egbert Modderman - Theo Onnes - Michiel Schrijver - Claartje van der Linden - Erik van Ommen - Hope - Wouter Berns - Annette Hoolsema - Dorus Brekelmans - Ben Rikken - Hans Versfelt - Dorry van de Winkel - Keimpe van der Kooi - Jasper Oostland - Peter Durieux - Dinie Boogaart


Basisontwerp en uiteindelijke samenhang geschilderd door Ton Dubbeldam.


Ontvangt u graag meer informatie of denkt u graag mee over toekomstige tentoonstellingslocaties voor het 3-luik?

Laat dan uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact Us

Share by: